Esam informēti, zinoši, atbildīgi, motivēti!

23.09.2022.

Liepupes baznīca kļuvusi skaistāka (ziņa/aktualitāte)

Liepupes baznīcu visu vasaru ieskāva celtniecības tīkli un sastatnes, taču nu jau darbi tuvojas noslēgumam

Šovasar Liepupes evaņģēliski luteriskā baznīca piedzīvojusi patīkamas pārmaiņas, jo sakārtota dievnama fasāde, veikti vēl vairāki nozīmīgi darbi, lai kultūrvēstures piemineklis dzīvotu un kalpotu vēl ilgi. Būvdarbi norisinās, īstenojot projektu Liepupes baznīcas ēkas fasādes, cokola un lietus notekūdens sistēmas atjaunošana, kam finansējums gūts, iesniedzot projektu biedrībai Jūrkante, kas koordinē LEADER programmu. Liepupes draudzes locekle Evita Alksne stāsta, ka būvniecības tīkli un sastatnes, kas visu vasaru slējās ap baznīcu, nu palikušas tikai pie vienas sienas, kur darbi vēl nav pilnībā pabeigti. Tos veic SIA Nobe no Salacgrīvas.

Līdz ar fasādes remontiem ēkai atjaunots gadu gaitā izbalējušais maigi rozā krāsojums. Turpmāk to vairs nebojās nokrišņi, jo no jauna uzstādīta lietus notekūdens sistēma. Tāpat salaboti torņa logi, vēl tiek sakārtots cokols jeb ēkas virspamati, atjaunos arī kāpnes pie galvenās ieejas baznīcā. Finansiālu atbalstu dievnama sakārtošanai draudze centās gūt jau vairākus gadus, tāpēc bija liels prieks, kad pērn Lauku atbalsta dienests projektu apstiprināja. Tiesa, no kopējās darbu veikšanai aprēķinātās summas – 104 tūkstošiem eiro – projektu atbalstīja ar 82 tūkstošiem. Jau iepriekš Salacgrīvas novada pašvaldība bija apliecinājusi gatavību piešķirt baznīcas sakārtošanai 10% līdzfinansējuma. Projektu apstiprināja pēc novadu reformas, un E. Alksne gandarīta stāsta, ka atbalstoša bija arī jaunā dome. – Mūs iedrošināja lūgt visu iztrūkstošo summu, tātad 21,7 tūkstošus eiro, un pašvaldība to arī piešķīra. Līdz ar to draudzes iekrājumus varējām izlietot papildu izmaksām, kas radās darbu gaitā.

Būvniekiem mainot lietus notekūdens sistēmas, atklājies, ka baznīcas jumts vietām ir tik slikts, ka to nevar atstāt nesakārtotu, jo koka konstrukcijas ir sapuvušas. Viskritiskākā situācija bija virs sakristejas telpas. – Bija risks, ka jumts var arī iebrukt. Labi, ka tagad būsim to novērsuši. Jumta remontu dēļ nācies pagarināt darbu nodošanas termiņu, jo iepriekš bija plānots visu izdarīt līdz septembra beigām. Celtniekiem dots pagarinājums līdz 31. decembrim. 

Remontdarbi netraucēja dievkalpojumu norisei, tie, kā ierasts, notika ik svētdienu. Pirms projekta iesniegšanas draudze veica vietējo iedzīvotāju aptauju, lai uzzinātu viņu viedokli par plānoto remontu. Informācija izvietota tajās pagasta vietās, kur ikdienā pulcējas vairāk cilvēku, piemēram, veikalos. E. Alksni vietējo atsaucība pat pārsteigusi. – Ļoti daudzi mūs atbalstīja, teica, ka noteikti vajag atjaunot, jo baznīca taču ir mūsu vizītkarte. Tā atrodas Tallinas šosejas malā un ikdienā to uzlūko ikviens garāmbraucējs. Pārdevējas pēc tam atstāstīja, ka cilvēki bija teikuši – lai nu ko, bet baznīcu tiešām vajag nokrāsot. 

Kad būvnieki visu plānoto būs paveikuši, nāks darbs ar dokumentāciju, paveiktais jāsaskaņo ar Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldi. Arī līdz šim institūcija sekoja līdzi visiem darbiem, jo Liepupes baznīca ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis. E. Alksne uzteic arī sadarbību ar būvuzraudzi Nadeždu Vasiļevsku, kurai ir liela pieredze ar darbiem tieši baznīcās. Projektam pilnībā jānoslēdzas nākamā gada jūnijā. Draudzes pārstāve atzīst, ka pēc tam būs laiks meklēt jaunas iespējas piesaistīt finansējumu nākamajiem darbiem. – Pirms dažiem gadiem jau realizējām vienu ­LEADER projektu, nomainījām visas baznīcas durvis. Tagad skaidrs, ka nepieciešams kārtīgs jumta remonts, būtu jāmaina arī logi. Tālākos plānos ir arī blakus baznīcai esošās vecās kapelas drupu saglabāšana. 

Aiga VENDELIŅA-ĒĶE
Evitas ALKSNES foto

Aptauja

Paaugstināts akcīzes nodoklis tabakai un alkoholam. Ko par to domājat?

Regulārais maksājumsArhīvsDarba laiks