Valsts simtgadi gaidot

01.08.2017.

Latvijas Ainavu dārgumu pieteikšanā aktīvāki Alojas un Salacgrīvas novadi

Jūlija vidū noslēdzās Latvijas simtgades aktivitātes Dāvana Latvijai – elektroniska ainavu dārgumu krātuve «Latvijas ainavu dārgumi vakar, šodien, rīt» pirmais solis – pieteikumu iesniegšana. Kopumā valstī saņemti 950 pieteikumi par vietām un objektiem, ko virza iekļaušanai Ainavu dārgumu krātuvē. Visaktīvākais bija Vidzemes plānošanas reģions – pieteikti 333 objekti un vietas. Bijušā Limbažu rajona teritorija ietilpst Rīgas plānošanas reģionā, no kurienes saņemti 133 pieteikumi.

Rīgas plānošanas reģiona pārstāve Sabīne Zāģere stāsta, ka no mūspuses novadiem aktīvākie bija Alojas un Salacgrīvas pašvaldību iedzīvotāji. Alojas novada iedzīvotāji projekta organizatoriem iesnieguši pat 12 pieteikumu, piemēram, par Ungurpils dzirnavu ezeru un tā peldošajām salām, tāpat par Puikules muižu un parku, arī Braslavas muižas parku un Ozolmuižu. Krātuvei pieteikts arī Purezera purvs ar ezeru, tāpat Staiceles papīrfabrika, Lielās ielas apbūve un Salacas upes ielejas ainava šajā pilsētā. No Salacgrīvas novada saņemti 5 pieteikumi – par Sarkanajām un Veczemju klintīm, atsevišķi par saulrietu pie Veczemju klintīm, arī Ķurmragu un Vidzemes akmeņaino jūrmalu Meleku līcī. Savukārt no Limbažu un Krimuldas novada no katra ir pa trim pieteikumiem. Limbažu novada iedzīvotāji lepojas ar Bīriņu ainavu, Katvaru muižu un Augstrozes kapu kapliču, savukārt Krimuldas novada cilvēki ieteikuši Lielo Aunīškalna ezeru Lēdurgas pagastā, tāpat Raganu parku un Imanta Ziedoņa vasarnīcu Murjāņos.

Plānošanas reģionu administrācijas kopā ar īpaši izveidoto Ainavu ekspertu padomi pieteiktās ainavas grupē un no katra plānošanas reģiona atlasa 50 vērtīgākās, kuras virzīs uz nākamo konkursa kārtu – elektronisko balsošanu. To iecerēts sākt 15. augustā un turpināt līdz 15. oktobrim. Tās laikā iedzīvotāji tīmekļa vietnē www.ainavudargumi.lv varēs paust savu viedokli, izvēloties vērtīgākās Latvijas ainavas. No katra reģiona ikvienam būs iespēja nobalsot par 10 padomes izraudzītajām vietām vai objektiem. To vērtēšanā piedalīsies arī Ainavu ekspertu padome.

Plānots, ka novembra vidū būs zināmi katra reģiona 10 vērtīgākie ainavu dārgumi, ko iekļaus Latvijas Nacionālās bibliotēkas dārgumu krātuvē. Par katru no tiem apkopos informāciju (gan vēsturiskas fotogrāfijas, gan atmiņu stāstus), lai atspoguļotu ainavas mainību vairāku desmitu gadu griezumā. Latvijas jubilejas gadā tos iemūžinās un katrā plānošanas reģionā organizēs izstādes un diskusijas. Tajās runās par to, kādu Latviju vēlamies redzēt nākamajās simtgadēs un kas jādara, lai vēlamo mērķi sasniegtu.

Šis projekts tiek veidots kā dāvana Latvijai tās simtgadē. Ieceri organizē Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija sadarbībā ar Kultūras ministriju un Latvijas Nacionālo bibliotēku.

Sagatavoja Līga LIEPIŅA

Aptauja

Vai jums ir veicies loterijās?

Regulārais maksājumsArhīvsDarba laiks